Hvad er laminatgulv?

Hvad er laminatgulv?

25. november 2019 Slået fra Af Redaktion

Et laminatgulv består af flere lag af materialer, der er smeltet sammen gennem en lamineringsprocess. Den indvendige kerne, er normalt fremstillet af en fiberplade, med en meget høj tæthed, også det vi kalder for en HDF – High Density Fibreboard. Mønstret eller designet af laminatgulvet, består af en forstærket film/folie der imiterer udseende på træ, klinker, sten, eller et helt andet mønster. Der findes et utal af mønstre og overflader. Fra de helt matte til de højglansede overflader og i et væld af forskellige farver og nuancer.

Mange laminatgulve er så autentiske og lavet så godt, at man næsten ikke kan se forskel på et laminatgulv der ligner et trægulv og et ”rigtigt” trægulv.

Mange mennesker har gennem tiden haft det lidt svært med laminatgulve, da det har været kendt som plastikgulve, men det er slet ikke tilfældet. De fleste af de laminatgulve der findes på markedet i dag er i så høj kvalitet, at det bestemt er værd at kigge på et laminatgulv, hvis du overvejer nye gulve.

Laminatgulve har rigtig mange gode kvaliteter og egenskaber, de både kan være slidstærke, vandafvisende og rengøringsvenlige. Så går du efter noget der er nemt at rengøre og ikke kræver den store vedligeholdelse, så er laminatgulve helt sikkert et rigtig godt bud.

Hvilket laminatgulv skal jeg vælge?

Først og fremmest skal du tænke over, hvilket udseende du ønsker laminatgulvet skal have. Skal det ligne træ eller klinker eller skal det være ensfarvet ? Skal overfladen være blank eller mat og skal farven være lys eller mørk? Der er rigtig mange valgmuligheder når det kommer til laminatgulve. Når selve udseendet er på plads, skal du overveje hvilket formål gulvet skal have. Altså hvilke rum det skal lægges i, da det kommer an på hvilken slidstyrke du skal gå efter. Er det rum med meget trafik og hvor gulvet kan blive slidt, vil det være bedst at gå efter et laminatgulv med en høj slidklasse. Når det gælder slidklasser kiggers der på gulvets modstandsevne mod mærker, slidstyrke og slagstyrke. Der kigges også på hvor godt gulvet holder farven og om møbler og kontorstolshjul laver mærker. Dog anbefales det altid at have filtdutter under stole og møbler samt en køreplade under kontorstole. Selvom gulvets klassificering siger at gulvet kan holde til kontorstole osv, holder det sig bare pænere hvis man lige beskytter det.

Hvis du er i tvivl om slidklasser og hvad der passer bedst til det du skal bruge laminatgulvet til, kan du altid spørge dig til råds der hvor du køber gulvet. Der er også foretaget en masse test der fint beskriver de forskellige gulve og deres slidklasser.

Rengøring og vedligeholdelse af laminatgulv

Til almindelig vask af dit laminatgulv kan du bruge varmt vand og universal sæbe. Du kan også få gulvvaske der er direkte beregnet til laminatgulve. Det er vigtigt at sæbedoseringen er rigtig, da du ellers risikerer, at lave et sæbeslør på gulvet, hvilket vil gøre gulvet mat og kedelig at se på. Har du brug for en grundigere rengøring af gulvet, kan man også få noget til det. Undgå at bruge svampe eller lign. der ridser.

Selvom dit laminatgulv har trælook, kan du det ikke slibes, som et rigtig trægulv kan det, derfor kan det være en god ide at vælge et laminatgulv i høj kvalitet, hvis du ønsker det skal holde i mange år. Hvis det først bliver slidt, er du nødt til at skifte det. Man kan forlænge levetiden ved at have måtter ved døre og udgange så du undgår at få småsten med ind i huset