5 ting du skal være opmærksom på når du skifter vinduer

5 ting du skal være opmærksom på når du skifter vinduer

19. april 2019 Slået fra Af HDesign

Der kan være flere grunde til, hvorfor man vælger at udskifte sine vinduer. Det kan være alt fra æstetiske grunde til mere alvorlige som træk og kulde og dermed dårligt indeklima. For nogle kan det dog virke som en stor mundfuld at skulle udskifte alle vinduer i hele huset på én gang. Derfor kan det være en rigtig god idé at undersøge om alle vinduer er lige dårlige, eller om der er nogle, der er i dårligere stand end andre. Herved kan du nemlig starte udskiftningen af vinduerne i de rum, hvor du oplever størst gene. Det er i mange tilfælde vinduer, der er syd- og vestvendte, der er mest udsatte, og er derfor ofte, de vinduer der skal skiftes først.

Der er dog nogle ting, som du skal være opmærksom på og vælge vindue ud fra, når du skifter vinduer. Der er nemlig nogle parametre, som gør nogle vinduer bedre end andre i forhold til varmetab o.l., og disse er følgende:

  • Vinduet skal have så lille et varmetab som muligt. På den måde øger du energieffektiviteten.
  • Vinduet skal have en varm kant. Dette kan det have ved at listen mellem glassene f.eks. består af plastkomposit i stedet for aluminium. På denne måde nedsættes varmetabet betydeligt langs rudekanten.
  • Vinduet skal have så høj en G-værdi som muligt. En høj G-værdi er lig med, at meget solvarme kan passere ind gennem vinduet.
  • Vinduet skal have GS-mærkede ruder. På denne måde er du sikret imod punkteringer i op til 5 eller 10 år.
  • Vinduet skal være DVV-mærket (Dansk Vindues Verificering). Det garanterer dig, at materialer og selve produktionen er kontrolleret og dermed lever op til de fastsatte normer.

Lovkrav om energimærke A eller B

Det er i dag også et lovkrav, at nye vinduer mindst er B-mærket. Denne lov er lavet for at sikre, at langt de fleste hjem har en høj energieffektivitet, hvilket i det lange løb kan sparer en for mange tusinde kroner på varmeregningen, samt at indeklimaet i husene forbedres markant. Derfor er det rigtig vigtigt at vælge en så energieffektiv rude som muligt.