Æteriske olier

Æteriske olier

28. marts 2020 Slået fra Af Redaktion

Du har måske hørt ordene æteriske olier, men er ikke helt klar over hvad det er? Denne slags olie finder man i en lang række lægeplanter, i frugtskaller, i bark i forskellige slags træsorter og i nogle bestemte blomster. Olierne bliver udvundet ved vanddamp-destillation af de friskhøstede planter eller ved presning af skallen. Dette er ikke en ny opfindelse, så at sige, for disse olier har været anvendt i århundreder til kosmetiske, naturmedicinske og religiøse formål.

Derved er æteriske olier et 100% naturprodukt som du i dag finder i en lang række produkter inden for kosmetisk, parfumer, hudpleje, fødevarer og meget mere. Mange beautybrands benytter sig i dag af æteriske olier, fordi de ud over at have fantastiske egenskaber for huden også har suveræne aromaterapeutiske egenskaber, som er ren zen for krop og sind. Du kan her finde et stort udvalg af økologiske æteriske olier.

Sådan blander du æteriske olier op

Selvom æteriske olier er naturlige, kan du godt være overfølsom over for dem. De flasker, du kan købe med rene æteriske olier, er meget koncentrerede og stærke sager. Derfor bør du ikke bruge olierne rene på kroppen, de skal fortyndes op i olie eller vand. Æteriske olier indeholder ofte parfumestoffer, som kan være allergifremkaldende. Lider du af allergi, bør du derfor være opmærksom på, om du reagere på disse produkter.

Æteriske olier bliver optaget gennem hud, slimhinder og via luftvejene, hvor de kan svække sanserne. Nogle olier kan have en beroligende effekt, andre kan virke mere stimulerende.

Når du skal fortynde æteriske olier, skal du som udgangspunkt kun bruge et par dråber, da det gerelle blandingsforhold for æteriske olier ligger på 2%. Det vil sige, skal du fortynde en æterisk olie til kropsbrug, skal du tilføje to dråber til 98 dråber af en almindelig olie, som for eksempelvis kokos- eller mandelolie.

Dufte kan modvirke stress

Dufte generelt har en gigantisk virkning på vores sindsstilstand. Dejlige dufte gør hjernen glad – og derfor kan man bruge æteriske olier aktivt over for en række lidelser. Aromaterapi har nemlig i et vist omfang en enorm magt for vores velbefindende. Duft er minder, og duft påvirker det limbiske system i hjernen. Det limbiske system påvirker vores tanker og følelser. Hvis du i en periode føler dig stresset og synes, at du har svært ved at slappe af og komme ned i gear, så kan dufte være en hjælp. Prøv for eksempel at tage et bad med nogle dråber æteriske olie, og slut af med at massere din krop ind i creme eller olie, som beroliger dine sanser. Duften af lavendel, vanilje, kamille og citrongræs giver ro i kroppen og sætter tankemylderet på pause.